sheflowgirls@gmail.com

teksten en illustraties

Kleur en Energie


Naast het feit dat alle illustraties kleurrijk zijn is er in 'Jij bent Perfect' ook een hoofdstuk gewijd aan Kleur en Energie.

Er komen namelijk regelmatig veel reacties op mijn kleurgebruik. In Nederland zijn felle of aanwezige kleuren niet gebruikelijk in de woningbouw of kantoorpanden. Zodra je meer naar het Zuiden van Europa gaat valt het op dat er sprake is van een veel levendiger kleurgebruik in bijvoorbeeld de woonomgeving, met gepleisterde gekleurde huizen en het Caribische eiland Curacao waar mijn roots liggen, staat natuurlijk ook bekend om haar kleurrijke woningen. Heb je trouwens wel eens de kustwoningen gezien van Nyhavn in Kopenhagen? Die doen niet voor de Caribische onder.

Naast het zonlicht van mijn roots heb ik me voor mijn kleurgebruik in eerste instantie laten inspireren door de prachtige kleurschakeringen in Japanse kimono's. Eveneens mijn tekenstijl is door Japan beïnvloed. Ik wilde mijn natuurgetrouwe tekeningen namelijk vereenvoudigen en verlichten. Daarbij liet ik me inspireren door de eenvoudige Japanse houten speelgoed poppen 'kokeshi dolls' en manga tekeningen (deze kunnen overigens ook nogal dark zijn in bepaalde strips).

Kleur wordt door sommige mensen geassocieerd met kinderen en daarom krijg ik weleens de vraag of de kaarten voor kinderen zijn. Nee, de kaarten zijn juist voor volwassenen, ook al kunnen tieners ze wellicht ook aantrekkelijk vinden. Het zijn namelijk de volwassenen die het leven veel te serieus nemen, meer lucht, licht, kleur en speelsheid mogen toevoegen, want daarin zit het plezier en geluk waar ze zo naar op zoek zijn.

Wij mensen, zijn lichtwezens en zonder (zon) licht is er geen kleur en geen leven.
Laat licht in je leven schijnen en durf kleur te bekennen.

Rood


Passie, verleiding, emotie, maar ook de kleur van je basischakra, je fundering.

Oranje


Vuur, energie, plezier, enthousiasme en de kleur van je tweede chakra. Het chakra van vrouwelijke energie, creativiteit en verbinding.

Geel


Warmte, vreugde, vitaliteit en de kleur van je derde chakra, je manifestatie kracht.

Groen


Verfrissing, avontuur, ontspanning, nieuwe ideeën, natuur en de kleur van je vierde chakra. Het verbindende hartchakra tussen hemel en aarde.

Blauw


Koelte, kalmte, verfrissing, sereen, autoritair en de kleur van je vierde chakra, je uitlaatklep voor creatieve, artistieke, verbale - en non-verbale communicatie.

Violet & Paars


Mysterieus, wijs, eigenzinnig, koninklijk en de kleur van je zevende chakra. Dit chakra staat voor je verbinding met een kracht die groter is dan jij en verhoogt je bewustzijn.

Roze


Vrouwelijk, zacht, verzorgend, vriendelijk, compassie, zoet, liefdevol, teder, kalmerend, frivool, speels, jeugdig, passief, onervaren, overgevoelig, zwak, timide.

Aqua


Kalm, verkoelend en verfrissend, vrouwelijkheid, wijsheid, sereniteit, heelheid, liefde, loyaliteit, vriendschap, emotionele balans, levenskracht, spiritualiteit, bescherming, geduld en intuïtie.

Bruin


Stabiliteit, zekerheid, aarde, warmte, betrouwbaarheid, veilig, comfortabel, krachtig, natuurlijk, zorgzaam, traditie, liefde, zacht en eerlijk enerzijds. Saai, voorspelbaar en degelijk anderzijds. Het gaat maar net om de hoeveelheid en balans met de andere kleuren en elementen. Alles hangt met elkaar samen.

Zwart


Onafhankelijkheid, krachtig, wereldwijs, mysterieus, elegant, professioneel, waardigheid, luxueus.

Serieus, depressie, dood, verborgen, afgescheiden, afstandelijk, rebels, verdriet, kwaad, donker.

Wit


Helderheid, eenvoud, schoon, puur, vrede, maagdelijkheid, onschuld, openheid, ruimte, kalmte en zuiverheid, verblindend, naïef, leegte, perfectionistisme, koude, besluiteloosheid, rigiditeit en afstandelijkheid.

Zilver-Grijs


Grijs
Elegant, tijdloos, mysterie, intellect, saai, onopvallend, conservatief, zakelijk, wijsheid, sophisticatie, besluiteloos, praktisch.

Zilver
Sereen, vrouwelijk, emoties, gevoelens, intuïtie, zelfreflectie, verandering, vloeiend, kalmerend, glamour, elegant, sierlijk, futuristisch, high-tech, innovatie, industriëel, kostbaar, saai, levenloos.

Binnenkort nog meer kleur

...

Kleur in je kledingkast

Kleur in je woon-omgeving

Kleur in je werkomgeving

Kleur in jou: Show your true colors